#NAC108 | Er is er één jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is … NAC !!!

Er is er één jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat is … NAC !!!

Vandaag (19 september) is het exact 108 jaar geleden dat, na samenvoeging van de clubs NOAD (Nooit Ophouden Altijd Doorzetten, opgericht 14-07-1895) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning, opgericht 01-11-1904), de Noad Advendo Combinatie oftewel N.A.C. werd opgericht. H.J.A. Loonen, C.A. Wouterlood van Doesburg, R. Krietemeyer en L.H. Creton werden respectievelijk als voorzitter, secretaris, penningmeester en commissielid aangesteld. NAC begon in de 2e Klasse Zuid op het terrein van de Bond van Lichamelijke Opvoeding, gelegen aan het Wilhelminapark in Breda en speelde haar eerste wedstrijd op 3 november 1912 thuis tegen EMM uit Vlissingen. Helaas verloor NAC deze wedstrijd met 0-2. Het debuutseizoen zou voor NAC dramatisch verlopen. Met slechts 1 overwinning en drie gelijke spelen eindigde NAC op de 7e en laatste plaats.

In 108 jaar heeft de club machtige hoogtepunten en treurige dieptepunten gekend. Met als bekende wapenfeiten natuurlijk het landskampioenschap in 1921 en het veroveren van de beker in 1973. Het kortstondig Europees avontuur in Newcastle mag sportief gezien misschien uit het geheugen zijn gewist, voor de vijfduizend meegereisde supporters was het een belevenis die een levenlang meegaat. En recent de Intertoto-ontmoetingen met Rosenborg BK. En nòg recenter natuurlijk de Europa League-ontmoetingen tegen Gandzasar Kapan, Polonia Warszawa en Villarreal. Die treurige dieptepunten waren er zeker ook, maar op een verjaardag niet het vermelden waard. NAC is een club die na elke valpartij weer overeind weet te krabbelen.

De NOAD ADVENDO Combinatie. Een fusie van twee clubs waarvan de afkortingen tot op de dag van vandaag kaarsrecht overeind staan. Niet Ophouden Altijd Doorzetten, zoals na het vertrek uit het roemruchte stadion aan de Beatrixstraat en het financiële noodweer waarin de club nogal eens verkeerde, maar zeker ook Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning. Vraag het aan hen die ooit een Avondje NAC hebben mogen smaken.

Fansite NAC Breda 1912 feliciteert iedereen met een geel/zwart hart !!

Bron: NAC Breda 1912

Wil je dit bericht delen ?
Dit bericht is geplaatst in clubnieuws. Bookmark de permalink.