RAT VERLEGH STADION

In november 1991 stond voor het eerst in het NAC-magazine te lezen dat NAC plannen had om het stadion aan de Beatrixstraat volledig te renoveren. Het vertrouwde onderkomen was echter zo verouderd dat er een flinke som geld op tafel moest komen. Het alternatief zou de bouw van een nieuw stadion, elders in Breda, zijn. Het alternatief won het en nadat in november 1993 groen licht was gegeven en op 18 augustus 1995 de eerste steen werd gelegd, ging bouwcombinatie Ballast Nedam/IGB aan de slag. Na een jaar van hard werken mocht het resultaat er zijn. Het Fujifilm Stadion, vernoemd naar de hoofdsponsor van dat moment, werd de waardige opvolger van het NAC-stadion aan de Beatrixstraat.

De gloednieuwe voetbaltempel werd op 11 augustus 1996 officieel geopend met een vriendschappelijke wedstrijd tussen NAC en vice-wereldkampioen Grêmio Porto Alegre. De geelzwarten wisten de Brazilianen op een knappe 0-0 te houden. De eerste officiële wedstrijd, waarin Dordrecht ’90 de tegenstander was, vond plaats op 16 augustus 1996. In deze wedstrijd scoorde Stanley MacDonald het eerste doelpunt in het nieuwe stadion. Naast bekerwedstrijden, competitieduels en vriendschappelijke ontmoetingen speelde NAC ook een intertoto-wedstrijd tegen Troyes en een UEFA-cupduel tegen het Engelse Newcastle United. En niet alleen NAC acteerde in het Bredase onderkomen; het Fujifilm Stadion is tevens het decor geweest voor een heuse interland. Op 12 februari 2002 ontmoetten Turkije en Ecuador elkaar om er in een vriendschappelijke wedstrijd 0-1 voor Ecuador van te maken.

Op 1 juli 2003 veranderde de naam in het MyCom Stadion. De computergigant stopte na twee jaar met sponsoring waarna het stadion gewoon de naam NAC-Stadion kreeg opgespeld. In de volksmond, en wij zijn het volk, werd het onderkomen vanaf het begin echter al snel het Rat Verlegh Stadion genoemd. Gelukkig heeft NAC deze naam per 1 juli 2006 officieel overgenomen, zodat Rat Verlegh eindelijk op een voetstuk komt te staan. Verlegh, één van de grootste iconen uit de rijke NAC-historie, mag namelijk nooit vergeten worden!!

Rat Verlegh Stadion

foto: http://breda.dichtbij.nl/